W śród licznych ciast, które uwielbiają Polacy króluje ciasto biszkoptowe. Ciasto to posada wiele zalet i dlatego jest tak chętnie konsumowane przez dzieci, młodzież, poprzez pokolenie ludzi w średnim wieku, jak i jest ulubionym ciastem ludzi starszych.
Ciasto biszkoptowe można upiec samodzielnie w domu lub kupić w cukierni, a nawet w sklepie spożywczym. Wiele osób próbuje swoich sił w domu i dlatego często zadawane są pytania, z jakich składników upiec biszkopt? Jak i czym przełożyć biszkopt?
Jakie jest ciasto biszkoptowe?
Ciasto biszkoptowe jest bardzo lekkie. Jest sporządzane z jaj, mąki pszennej, cukru i proszku do pieczenia oraz zapachu najczęściej waniliowego. Czasem dodawana jest też odrobina mąki ziemniaczanej, która ma za zadanie sprawić, że ciasto będzie delikatne.
Ciasto nie zawiera tłuszczu i dlatego w 100 gramach ciasta mieści się niecałe 300 kalorii. A 100 gram lekkiego ciasta, to całkiem spory kawałek. Oczywiście mowa o cieście pustym, to znaczy bez dodatków. Jest wiele produktów w sklepach i jest czym przełożyć biszkopt, lecz wówczas ciasto będzie o wiele bardziej kaloryczne.
W cieście biszkoptowym znajdują się kwasy tłuszczowe nasycone i kwasy tłuszczowe jednonienasycone, jak niewiele kwasu wielonienasyconego. Biszkopt posiada minerały, jak, wapń, żelazo, magnez oraz witaminę A, B 6, B 12.
Czym przełożyć biszkopt?
Gdy nie chcemy jeść pustego ciasta, to ciasto biszkoptowe można przekładać praktycznie wszystkim, co jest słodkie lub co pasuje do słodkiego ciasta. Biszkopt najczęściej stanowi podstawę tortów, do których może być używana różna masa. Ciasto biszkoptowe można przekładać masą tortową o różnym smaku, masą serową, kremem budyniowym, masą owocową, masą śmietankową z galaretką, dżemem, czekoladą i jeszcze wieloma innymi masami.
Biszkopt można piec także z sezonowymi owocami lub z suszonymi bakaliami. Biszkopt może występować także w specjalnych formach stanowiących małe bułeczki.
Kiedy pieczemy biszkopt?
Ciasto biszkoptowe możemy piec kiedy chcemy, lecz najczęściej pieczemy je na niedzielę lub na Święta, albo z racji ważnych uroczystości i wtedy posłuży do zrobienia tortu. Tort przygotowywany jest na różne uroczystości, jak na wesela, na osiemnastki, na inne urodziny, na chrzciny, na Pierwszą Komunię Świętą, na jubileusze, itd.
Torty na wierzchu zazwyczaj przybierane są kremem śmietankowym lub innym kremem, owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi, sezamem, galaretką, czekoladą, kolorowymi cukierkami, rodzynkami.
Na tortach do ozdoby powstają wzory geometryczne, kwiatowe ornamenty, wypisywane są słowa i daty.