Czynniki, które mają decydujący wpływ na trawienie i figurę

0
147
czas trawienia tabela

Pewnie czasami się zastanawiasz, dlaczego po zjedzeniu jednego posiłku przez długi czas czujesz się nasycona przez wiele godzin, a po innym jesteś głodna już po godzinie? To efekt różnego czasu trawienia pokarmów. Jego znajomość ma wpływ na figurę, skuteczność diet odchudzających, ale przede wszystkim na zdrowie.

Jak przebiega proces trawienia?

Jemy po to żeby żyć, a nie żyjemy po to żeby jeść. Codziennie spożywane posiłki mają dostarczyć organizmowi energii oraz niezbędnych składników witaminowych i mineralnych. Oczywiście jedzenie powinno sprawiać przyjemność, ale jedno nie wyklucza drugiego. Po prostu trzeba odżywiać się świadomie.

Proces trawienia jest bardzo skomplikowany i rozpoczyna się już w jamie ustnej. Potem uczestniczy w nim żołądek, dwunastnica, trzustka, wątroba, jelito cienkie i grube. W trakcie trawienia pokarm zostaje rozłożony na „czynniki pierwsze”, czyli cukry, węglowodany, tłuszcze, białka, błonnik, witaminy, mikroelementy. Składniki potrzebne są wchłaniane, te zbędne są wydalane.

W procesie trawienia uczestniczą różnego rodzaju hormony oraz enzymy, to właśnie ze względu na ich zawartość i aktywność, proces trawienia u kobiet przebiega znacznie wolniej.

Bardzo ważnym etapem trawienia jest żucie pokarmów w jamie ustnej. Należy jeść powoli i bardzo dokładnie rozdrabniać posiłek. Dzięki temu żołądek wykona mniej ruchów skurczowych i rozkurczowych, by rozdrobnić pokarm. Łapczywe jedzenie powoduje nadmierne skurcze żołądka, zgagę, uczucie pełności i wzdęcia.

Czas trawienia tabela

Całkowity proces trawienia trwa ok. 24 godzin, ale uzależniony jest od wielu czynników indywidualnych. Im dany produkt krócej zalega w żołądku, tym lepiej. Najszybciej do dalszego trawienia przesyłana jest woda mineralna, błonnik oraz warzywa i owoce. Najdłużej zalegają mięso i węglowodany. To one są najdłużej trawione, a żołądek domaga się kolejnej porcji. To najprostsza droga do otyłości i wielu chorób z nią związanych.

Żołądek zdrowego człowieka ma pojemność ok. 2 litrów. Pokarmy o krótkim okresie trawienia szybko przekazywane są do innych organów. Te wysokokaloryczne wymagają dłuższego czasu, po drodze przecież spożywane kolejne porcje. W efekcie pojemność żołądka się zwiększa. Może doprowadzić to do nadmiernej otyłości wymagającej operacyjnego zmniejszenia jego pojemności.

Planując dietę warto wziąć pod uwagę tabelę czasu trawienia poszczególnych produktów. Im będzie on krótszy, tym lepiej dla zdrowia i idealnej figury. Zdecydowanie lepszym wyborem będą produkty nieprzetworzone zawierające dużo błonnika oraz warzywa i owoce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here