digitalbugs.pl

Blog ogólnotematyczny

czyszczenie grzybów
Lifestyle

Zbieranie i czyszczenie grzybów krok po kroku

Grzyby w kuchni mają różnorakie zastosowanie. Można dodawać je do wielu potraw poprawiając ich aromat i smak, ale można również robić z nich dania samodzielne (zupy, sosy). Smakują pod każdą postacią przez cały rok.

Jak zbierać grzyby?

Sezon na zbieranie grzybów najczęściej zaczyna się w drugiej połowie sierpnia, ale wszystko zależy od pogody. Grzyby lubią ciepło i wilgoć, wtedy najlepiej rosną.

Na grzyby najlepiej jest wybrać się bardzo wcześnie rano. Po pierwsze będzie ich wtedy dużo, bo inni nie zdąża ich zebrać. Po drugie drugą część dnia trzeba przeznaczyć na ich obieranie i czyszczenie.

Planując grzybobranie trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria, przede wszystkim trzeba zabrać ze sobą wiklinowy koszyk i mały nożyk. Grzybów nie należy zbierać do foliowych worków, które nie przepuszczają powietrza, ponieważ grzyby zaparzą się i po przywiezieniu do domu nie będą się do niczego nadawały.

Nożyk służy do wycinania grzyba z grzybni. Niektórzy preferują delikatne wykręcanie grzyba. Obie metody są dobre pod warunkiem, że grzybnia nie zostanie uszkodzona, bo więcej grzybów nie urodzi.

Na zbieranie grzybów powinny wybierać się tylko osoby, które się na nich znają i potrafią odróżnić grzyby jadalne od trujących. Nawet jeden trujący grzyb w koszyku jest bardzo niebezpieczny i może być przyczyną ciężkiego zatrucia.

Grzybiarze mają swoje sposoby na sprawdzanie grzybów. Nie zbierają grzybów z blaszką pod kapeluszem, wyjątek stanowią kurki oraz kanie. W razie wątpliwości odkrawają kawałek kapelusza i próbują językiem. Grzyby trujące mają gorzki smak.

Kiedy koszyk lub dwa są już pełne, to znak że trzeba wracać do domu i zabrać się za czyszczenie grzybów.

Jak obierać grzyby?

Niestety jest to czynność bardzo mozolna i wymaga ogromnej cierpliwości. Każdy grzyb trzeba wziąć do ręki, oczyścić i dokładnie oglądnąć.

Oczyszczanie grzybów należy rozpocząć zaraz po powrocie z lasu, zostawiając do drugiego dnia trzeba się liczyć z tym, że duża część z nich odpadnie. Robaki z jednego grzyba zadomowią się w wielu innych, podobnie pleśń może przenieść się na sąsiadujące grzyby. Podczas czyszczenia należy odrzucić wszystkie grzyby robaczywe i mające ślady pleśni.

Przygotowanie grzybów rozpoczynamy od ich posegregowania ze względu na wielkość, gatunki oraz przeznaczenie. Grzyby przeznaczone do marynowania i bezpośredniego wykorzystania można namoczyć w misce z wodą, wszystkie igiełki i piasek opadną na dno, natomiast czyste grzyby będą pływały na powierzchni.

Grzybów przeznaczonych do mrożenia i suszenia absolutnie nie wolno moczyć, ponieważ woda spowoduje, ze stracą swoją jędrność i sprężystość. Najpierw grzyb należy nożykiem oczyścić nożykiem z listków, igieł i innych zabrudzeń. Nóżki najlepiej jest obrać ze skórki. Kapelusze trzeba czyścić bardzo delikatnie tak, by nie uszkodzić delikatnej skórki kapelusza. Najlepiej użyć do tego wilgotnej szmatki, bardzo dobrze sprawdza się także zwykła gąbka kuchenna. Wszystkie kapelusze i nóżki należy przeciąć, by sprawdzić czy w środku też są zdrowe.

Tak oczyszczone grzyby można mrozić lub suszyć i cieszyć się ich smakiem do kolejnego sezonu na grzyby.