Podczas jesiennych i zimowych wieczorów, jedyne na co mamy ochotę to odpoczynek z kocykiem oraz czymś pysznym do picia. Poza herbatą, na długie wieczory sprawdzi się również domowej roboty czekolada do picia. Nie tylko przypomni dni dzieciństwa, ale i rozweseli cały wieczór. Jednak jak zrobić czekoladę do picia?
Składniki i sposób przygotowania
Domowej roboty czekolada nie umywa się do kupnej. Z tego powodu warto jest zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze składniki i zrobić czekoladę zgodnie z przepisem. Potrzebne nam będzie:
500 ml mleka
100 g czekolady (poleca się gorzką, ale można w prosty sposób zastąpić ją inną)
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru wanilinowego (można dodać dodatkowo)
Przygotowanie czekolady do picia nie jest trudne. Wystarczy podgrzać mleko na ogniu oraz następnie dodać czekoladę. W trakcie dodaje się śmietankę i czeka się, aż całość się rozpuści tworząc gęstą konsystencję. Już mając parującą czekoladę w kubku, można dodać różnego rodzaju dodatki, które dopełnią smak, jak bita śmietana albo pianki.
Jaki rodzaj czekolada użyć?
Chociaż podstawą jest użycie gorzkiej czekolady, nic nie stoi na przeszkodzie by użyć innego rodzaju. Gorzka czekolada będzie miała bardziej wyrazisty smak i nie będzie sama w sobie taka słodka, dlatego ważne są dodatki. Chcąc użyć czekolady mlecznej, białej albo deserowej, wystarczy tylko ona by poczuć słodki przepyszny smak. Wszystko jest kwestią gustu.
Poza czekoladą można użyć również prawdziwego kakao. Do tego świetnie sprawdzi się dodatek zwykłej czekolady.
Dodatki do czekolady
Mleko i śmietana to wręcz podstawa gorącej czekolady. Nadają one kremowego smaku oraz sprawiają, że czekolada staje się wygodna w piciu. Mleko zostaje czasami zastąpione śmietanką, co pozwala uzyskać bardziej kremowy, a przy tym tłusty smak. Taka opcja idealnie sprawdzi się dla dzieci oraz amatorów słodkości. Taki deser idealnie nadaje się tuż po serii zimowych zjazdów na nartach lub sankach.
Poza mlekiem i śmietanką dodaje się również różnego rodzaju dodatki. Mogą być one słodkie, jak i słone. Do najpopularniejszych składników zalicza się cynamon, kojarzący się bezpośrednio ze świętami, ale również wanilię, gałkę muszkatołową oraz wiórki kokosowe. Dla innych idealnym dodatkiem jest coś niestandardowego, jak wymieszanie słodkiego ze słonym. W ostatnim czasie takie połączenie stało się modne, głównie za sprawą słonego karmelu. Do gorącej czekolady można dodać sól, ale również zwykłe przyprawy, a nawet chili.