Sałatka jarzynowa to od wielu lat obowiązkowe danie podczas świąt i innych uroczystości rodzinnych. Klasyczna polska sałatka na bazie warzyw z dodatkiem majonezu to dla wielu wspomnienie i smak dzieciństwa. Osoby dbające o sylwetkę zastanawiają się czy sałatka jarzynowa jest bardzo kaloryczna i czy mogą ją jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Warto przyjrzeć się bliżej wszystkim jej składnikom.
Składniki sałatki jarzynowej
Znana wszystkim sałatka jarzynowa bazuje na warzywach gotowanych w wodzie lub rosole. Mowa tutaj o marchewce, pietruszce oraz selerze. Często dodaje się do niej ziemniaki, groszek, ogórki konserwowe i kukurydzę konserwową, opcjonalnie jajka, cebulę, pora i jabłka. Najczęściej doprawiana jest majonezem, solą i pieprzem. I choć składników nie jest dużo to okazuje się, że sałatka jarzynowa nie jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się. Zatem ile kalorii ma sałatka jarzynowa?
Kaloryczność sałatki jarzynowej
Sałatka jarzynowa nie jest najzdrowszą z wszystkich sałatek przede wszystkim dlatego, że bazuje na ugotowanych wcześniej warzywach, a nie tych świeżych, które mają zdecydowanie więcej witamin. Składniki sałatki jarzynowej mają bez wątpienia wyższy indeks i ładunek glikemiczny, czego powodem jest właśnie ich wcześniejsze ugotowanie. Oczywiście wciąż zachowują wiele ze swych właściwości, ale ich termiczna obróbka sprawia, że nie są już tak bogate w witaminy i składniki mineralne jak surówki.
Szacuje się, że w 100 gramach sałatki jarzynowej znajduje się około 200 kalorii. Znajdziemy tutaj tłuszcze nasycone i nienasycone, cholesterol (głównie majonez), białko, oraz węglowodany (ich zwiększona ilość to efekt ugotowanych warzyw, głównie marchewki, której indeks i ładunek glikemiczny mocno się podnosi po obróbce termicznej). Aby zmniejszyć kaloryczność sałatki jarzynowej można zastąpić niezdrowy, sklepowy majonez jogurtem naturalnym. Opinie na temat majonezu są podzielone. Owszem zawiera sporo tłuszczów, które są niezbędne dla utrzymania prawidłowego zdrowia, ale na pewno nie wolno ich nadużywać. Zawsze warto do sałatki jarzynowej dodać majonez domowej roboty, który jest prosty w przygotowaniu i dostarczy nam witamin A, D oraz E.
I choć sałatka jarzynowa jest dość mocno kaloryczna nie należy całkowicie z niej rezygnować. Warzywa w każdej postaci powinny być ważnym składnikiem naszego jadłospisu, nie tylko od święta. Dla osób szczególnie dbających o linię zaleca się przygotowanie domowego majonezu, który pozwoli znacząco obniżyć kaloryczność ulubionej sałatki wszystkich Polaków.